WINNEN OF GOED SPELEN      
  Met welk doel sta je tijdens de wedstrijd op de baan
Vraag je een tennisspeler met welk doel hij of zij tijdens een wedstrijd op de baan staat, dan is veelal het antwoord: om te winnen. Dit lijkt voor de hand te liggen, maar er zit wel een gevaar in. Het resultaat kan zijn dat je juist daardoor de wedstrijd gaat verliezen. Dit komt door de druk die op de speler ligt. Deze druk ontstaat doordat veel spelers voor het goede verloop van hun carrière afhankelijk zijn van hun positie op de ranglijst.

Is de druk terecht
Voor de doelgroep van deze site is dit wel terecht. Immers bij spelers die op de LOOT-school (middelbare school met speciale faciliteiten voor topsporters) zitten is van hun positie afhankelijk of ze een volgend schooljaar nog tot de LOOT-leerlingen zullen behoren. Voor alle spelers is de positie op de ranglijst belangrijk voor de mogelijkheden om aan de gewenste toernooien deel te nemen (nationale en ook internationale). Binnen een toernooi bepaalt de positie weer of je een geplaatste speler bent. Zo niet, dan loop je een risico door loting in de eerste ronde al tegen de beste speler te moeten spelen, enzovoort.

Gevolg van de druk
Het gevolg is dat de speler te veel spanning opbouwt voorafgaande aan de wedstrijd. Deze spanning is een afleiding die kan leiden tot slecht spelen. Slecht spelen verhoogt uiteraard niet je kansen om te winnen.

Wat moet dan wel je doel zijn
Wil je winnen, laat dan het willen winnen varen. Zet dat geheel uit je hoofd. Zorg er in jouw hoofd voor dat je je alleen richt op zo goed mogelijk spelen. Richt je op een goed spelplan, een goede tactiek, zo geconcentreerd mogelijk zijn. Richt je verder op het niet boos worden, je niet gek laten maken door een valsspelende tegenstander enzovoort.

Waarom helpt dit
Het is eigenlijk heel eenvoudig waarom dit werkt. Winnen is het GEVOLG van goed spelen. Goed spelen maakt jouw kans op winnen zo groot mogelijk. Leg je er bij neer als het door goed spelen toch niet lukt. Je hebt jouw kansen zo groot mogelijk gemaakt. Dat neemt niet weg dat willen winnen uiteraard niet fout is. Als je dat niet wilt, zul je niet ver komen. Het mag alleen niet voorop staan.


IN EEN WEDSTRIJD MOET HET DOEL ZIJN GOED TE SPELEN. DOE JE DAT, DAN IS JOUW KANS OP WINNEN HET GROOTST. WINNEN IS EEN GEVOLG VAN GOED SPELEN!!!!!